Inleiding
Klimmen is een belangrijke activiteit voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Klimmen versterkt het bovenlichaam en door te klimmen leren je armen en benen samen te werken, wat de samenwerking tussen de twee hersenhelften stimuleert. Volgens experts zorgt klimmen ervoor dat het zelfvertrouwen van kinderen groeit, omdat kinderen merken dat ze dingen zelf kunnen.
Iets wat we als ouders regelmatig tegen werken, doordat we de hele tijd roepen dat iets te gevaarlijk is of dat ze op moeten passen.
Loslaten
Voor ons was deze theorie reden om wat soepeler te worden en onze zoon wat meer vrijheid te geven. Heel eerlijk, we doen ons best maar dat is zo gemakkelijk nog niet. Ik leerde het loslaten van mijn schoonzus. Bij onze oudste 3 kinderen was ik zelf nogal voorzichtig. Toen mijn broer en schoonzus kinderen kregen leerde ik dat dit ook anders kon en besloten wij ons hier in te verdiepen.
Onze zoon is inmiddels 18 maanden, een echte knul en vanaf het moment dat hij ging lopen is ook direct het klimmen begonnen. Hij was 13 maanden en zette zijn eerste stapjes langs alle randjes en soms voorzichtig los. Eigenlijk is hij hierna direct het klimmen gaan ontwikkelen. Ik denk zelfs dat hij dit eerder onder de knie had dan het daadwerkelijk loslopen zelf.
Deze fase speelde zich af tijdens de eerste lockdown. Mijn man en ik werkte thuis en onze zoon ontdekte dat de ruimte waarin we leefde steeds groter, maar vooral ook hoger werd. Het begon met stapelen van boekjes, doosjes en blokken. Later leerde hij ook de bank op te klimmen en schoof regelmatig zijn houten stoeltje richting plekken die te hoog waren en zonder stoeltje niet te bereiken. Al hoewel we zeker open stonden voor wat meer vrijheid en ontdekken, vonden we het ook wel lastig. Doordat we allebei thuis werkte en ons werk met de zorg van onze zoon moesten zien te combineren, werd het versnelde loslaten geboren. Want ondanks dat we beide thuis waren moest er ook gewerkt worden en leerde hij de wereld ontdekken terwijl wij soms genoodzaakt waren hem, onder toeziend oog iets meer te laten ontdekken dan dat ons hoofd eigenlijk zou willen.
We merkte al snel dat hij hier heel behendig in was en hij groeide in zijn rol als zelfstandige dreumes. Hij had er zichtbaar plezier in en werd er ook steeds beter in. Waar hij eerst op een stapel boekjes klom, deze inwisselde voor een houten stoeltje, schoof hij nu het houten stoeltje richting zijn speeltafel om daar vervolgens op te klimmen waarna hij met een trots gezicht en een harde kreet onze aandacht probeerde te trekken om te laten zien wat hij met dat harde werken had bereikt.
Toen hij ook liet zien dat hij heel makkelijk weer de bank of zijn tafeltje zelf af kon komen, konden we weer een beetje rustig adem halen.
Maar hoever ga je hierin? Dat heb ik me vaak afgevraagd.
In verband met het thuiswerken kochten we een grotere eettafel en vond onze zoon dat hij ook een stapje hogerop kon. Hij schoof de stoel van de tafel, trok zich op aan de stoel en ging er op zitten. Nog geen seconde later stond hij daar, vol trots met een grote glimlach, boven op de tafel. In plaats van een harde kreet kwam er nu een volmondig “MAMA!” uit. Want ondertussen heeft hij ook heel wat woordjes geleerd. Maar ik heb hem met een grote glimlacht geholpen de tafel weer af te klimmen. Ik heb hem vriendelijk verteld dat dat dus echt niet de bedoeling was. Hij keek me serieus aan, knikte en zei ja. Ik weet dus nu waar mijn grens ligt, nu hopen dat hij deze grens ook zal respecteren.
Tips en ideeën
- Speel spelletjes in en om het huis om je kind ervaring op te laten doen met klimmen en klauteren. Een klimparcours met obstakels in huis of en rondje door de speeltuin zijn altijd leuk om aan de ontwikkelingsbehoeften van de kinderen te voldoen.
- Laat jouw kind (grotendeels) zelf in de kinderstoel, autostoel enz klimmen
- Leer je kind ook zelf de trap op te klimmen maar ook hoe je weer veilig naar beneden kan komen op de trap.
- Zorg voor de veiligheid voor jouw kind, maar geeft de ruimte om te oefenen en te experimenteren. Jouw kind zal onzeker worden als je als ouder continue zegt; ‘wees voorzichtig’, ‘pas op’, ‘kijk uit’ of ‘dat is gevaarlijk’.