Voorkom verveling tijdens de vakantie

Je kent het vast wel. De vakantie is aangebroken. En ondanks al je goede voornemens en plannen gebeurt het toch: de verveling slaat toe. En het gevolg van vervelen? De gezelligheid verdwijnt, het gedrag van je kind verandert en uiteindelijk is niets meer goed. Om dit te voorkomen geven wij jou graag een aantal tips. Zo kan jij deze situaties snel herkennen en echte verveling voorkomen.

 

Wat is verveling en hoe herken je het?

Wat is verveling precies? Het is lastig om daar een goede omschrijving aan te geven. Volgens het Van Dale woordenboek is de definitie van verveling als volgt: 

onaangenaam gevoel van leegte zodat de tijd lang lijkt”

Dit gevoel herkennen we allemaal en maken we ook vast wel met enige regelmaat mee. Wij als volwassene vinden dit gevoel vaak al lastig, laat staan onze kinderen. Net als ons, weet een verveeld kind niet wat hij of zij wil doen. En hoe langer de bui duurt, hoe minder snel iets nog leuk genoeg is om uit deze verveling te komen. Bij kinderen herken je verveling vaak vooraf al in het gedrag. Ze worden hangerig, dwars en hebben nergens meer zin in.

Ondanks de negatieve lading die hangt aan deze buien, kan je de situatie als ouder ook van een andere kant bekijken. Je kind verveelt zich en zou eigenlijk op ontdekking moeten. In deze buien leren ze namelijk veel over hun eigen interesses. Wat vinden ze wel leuk en wat niet. Als een interesse jouw verveling kan laten verdwijnen, dan moet dat wel iets zijn wat je leuk vindt.

 

Hoe voorkom je verveling?

Verveling voorkomen of oplossen kan op vele verschillende manieren. Afhankelijk van hoe heftig de bui van verveling is, lukt het wel of niet. De basis van verveling oplossen is dat je iets doet, wat de interesse van jouw kind opwekt. Jij als ouder kent je kind als geen ander, dus dat moet te doen zijn!

Zie je bij je kind signalen van verveling? Draag dan iets aan wat binnen zijn of haar interesses ligt. Vaak kan je hiermee verdere ellende voorkomen. Lukt dit niet, of is de vervelingsbui al in volle sterkte aanwezig, dan zijn er grotere uitdagingen nodig. Draag iets aan wat je kind nog nooit heeft gedaan, maar wat wel binnen de interesses ligt. Hierdoor worden ze geprikkeld om iets nieuws te doen en te ontdekken. Nieuwsgierigheid zit in ieder kind. Prikkel je dit op de juiste manier, dan verdwijnen de buien van verveling als sneeuw voor de zon. Daarnaast stimuleer je de ontdekkingsdrang van jouw kind.

Arm, Hand, Schrijven, Planner, Planning

In de meest perfecte situatie heb jij al een “anti-vervelingsplan” klaar. Jij als ouder bent dan al voorbereid op een vervelingsbui. In dit plan heb je al opgeschreven welke activiteiten je kan gaan doen met je kind, wanneer dit nodig is. Ook weet je wat je kan doen wanneer de weersomstandigheden tegen zitten of als je niet zoveel geld wil uitgeven.

 

Voorbeelden tegen verveling

Graag geven we een aantal voorbeelden, zodat je direct aan de slag kan met jouw anti-vervelingsplan.

Houdt jouw kind van voetbal? Bezoek eens een stadion of ga simpelweg naar een voetbalveldje waar hij of zij nog nooit is geweest. Ligt de interesse meer bij hulpverleningsvoertuigen? Kijk dan eens waar de brandweerkazerne is. Soms staan de voertuigen buiten en kan je ze uitgebreid bekijken. En zitten de weersomstandigheden tegen? Verzin dan eens mogelijkheden voor binnen. Zo zijn er reptielenhuizen, indoor speelparadijzen en kindermuseums. Maar kan je ook een speur- of puzzeltocht voor in huis maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *